Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Geološko - geomehansko poročilo o sestavi tal

Investitor v fazi pridobivanja projektne dokumentacije potrebuje geološko- geomehansko poročilo, ki vsebuje podatke o geološki sestavi tal in je potrebno zaradi nadaljnjega projektiranja objekta (izračuni temeljev objekta, varovanje gradbene jame, odvajanje odpadnih vod,...).

Običajno zahteva Upravna enota geološko geomehansko poročilo kot prilogo h gradbenemu dovoljenju, včasih pa poročilo zahteva tudi Agencija RS za okolje in prostor (ARSO), ki je v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja soglasodajalec.

Geolog poročilo izdela na podlagi terenskega ogleda širše lokacije ter pregleda tal na mikrolokaciji, kjer je predvidena izgradnja objekta.
Investitor v dogovoru z geologom pripravi razkop v tla (sondažni razkop). Odvisno od lokacije in zahtevnosti objekta se razkop lahko opravi »na roke« ali pa s kopačem. Dimenzije razkopa niso pomembne, bolj je pomembna globina razkopa, ki je odvisna od objekta in lokacije.

V primeru, da je lokacija res problematična (neposredna bližina plazišča, statično zahteven objekt, globoko temeljenje,...) pa se raziskave tal naredijo s pomočjo vrtanja ali izvedbe testa dinamičnih penetracij ter drugih geoloških raziskav.

 

GEOMET, geološke, hidrogeološke in geotehnične storitve, d.o.o.

Kontaktni osebi:  Janja Marolt, univ.dipl. inž. geol.  031 412 046

                              Breda Pivko, univ.dipl. inž. geol.   041 975 059

         This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.